MEGELŐZŐ FOGSZABÁLYOZÁS

>
FOGSZABÁLYOZÁS
>
MEGELŐZŐ FOGSZABÁLYOZÁS

Megelőző fogszabályozás, rossz szokásokról való leszoktatás

A megelőző fogszabályozás Székesfehérvár legjobb fogszabályozó szakorvosa, Dr. Csulak Fruzsina véleménye szerint gyermek korban a legfontosabb, amikor még nagyon hatékonyan és gyorsan tudunk változtatni a fogak elrendeződésén. Leggyakrabban 7-10 éves korban kezdünk el a gyermekek fogainak állásával foglalkozni.

Ekkor még lehetnek tejfogak, de a maradandó fogak egy része már kibújt, így a kettőre együttesen hatva segítjük az állkapocscsontot, hogy a lehető legmegfelelőbb állást érje el és a fogak is megfelelően bújjanak ki.

Azért fontos a megelőző fogszabályozással foglalkozni, mert a cumiból, újszopásból eredő elváltozások (esetleg leszoktatás) nem csak esztétikumában, hanem funkcionalitásában is rontják a fogakat. Jelentkezhet ez később nem megfelelő harapás kialakulásában, ami később az állcsontok rendellenes fejlődéséhez vezet, fogszuvasodáshoz, ínybetegségekhez.

Hány éves korban érdemes a gyermeket először elhozni fogszabályozó vizsgálatra?

Fontos, hogy már 4 éves kortól folyamatosan látogasoon el gyermekével fogorvosukhoz, hogy egyrészt a gyermek megismerje a fogorvosi rendelőt, “lifetezzen” kicsit a székben ülve, barátkozzon meg a környzettel és a kezelő orvossal egyaránt. Így elkerülhető egy nagyobb sok, ami az első kezelés alkalmával érheti őt.

Amennyiben úgy látja, hogy szüksége van gyermekének fogszabályozó készülékre (ezt mindenbizonnyal a kezelő orvos is javasolja majd), úgy 7 éves korban érdemes ellátogatni fogszabályozó szakorvoshoz. Ebben a korban, már előbújtak az első nagyőrlők, amelyek kialakítják a harapást hátul. Ilyenkor már nagyrészt az első négy frontfog is előtörőben van, így a fogszabályozó szakorvos már fel tudja mérni, mind a hátsó, mind az elülső harapási formát. A gyermekkorban, időben elkezdett kezelésekkel sokkal jobb feltételeket teremthetünk esztétika és rágás szempontjából egyaránt.

Miért érdemes már gyermekkorban igénybe venni fogszabályozó kezelést?

Ennek több oka van.

A legfontosabb, hogy gyermekkorban sokkal hamarabb és sokkal hatékonyabban tudjuk elérni a kívánt eredményt. Ezáltal a gyermekkori fogszabályozó kezelések jelentősen kevesebbe kerülnek, mint ugyanezen hibák felnőtt korban történő helyrehozása. Gyakran előfordul, hogy felnőtt korban már csak foghúzással lehet segíteni, pedig az időben elkezdett fogszabályozással ez elkerülhető lett volna.

Előfordul az is, hogy a felnőtt kori fogszabályozó kezelés során esztétikumban sikerül helyrerendezni a fogakat, de a harapást már nem lehet tökéletesíteni. És ez semmiféleképpen sem ideális az állcsont számára. Megesik, hogy akár állcsontműtétre is szükség van, a felső fogív szűkület megfelelő kezelésének hiányában (ez az, amikor a maradó fogak már nem férnek el jól a szájban) , vagy az állcsontok egymáshoz való viszonyának eltérése miatt. Mély harapás miatt (amikor az alsó állkapocs több mint 2 cm-rel bentebb van, mint a felső)

Hívjon minket időpontért! +36 30 700 8469

Bejelentkezés szükséges!

Kiváló szakorvosok

Szakképzett, empatikus orvosok segítenek.

Modern környezet

Modern technológia, profi megoldások.

Ügyfélszolgálat

Minden kollégánk odafigyel Önre, kérdezzen nyugodtan.

Páciens Elégedettség

Pácienseink 98%-a elégedett a fogászati ellátással.