FOGÁGYBETEGSÉGEK, PARODONTITIS KEZELÉSE

>
FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK
>
FOGÁGYBETEGSÉG

Fogágybetegség

A fogágysorvadás a felnőttkorban előforduló legsúlyosabb fogászati betegség, amivel a Várfok Dentálhoz fordulnak. Alattomos, néha szinte tünetek nélkül alakul ki. Előbb a fogmeder csontja károsodik, majd fogorvosi kezelés hiányában a fog meglazul és akár végleges elvesztés veszélye is fennáll. A kezeletlen gyulladás emellett krónikussá is válhat, és kihatással lehet az egész szervezetre.

Mitől alakul ki fogágybetegség?

A fogíny gyulladásának több kiváltó oka lehet, kezdve a nem megfelelő szájhigiéniától, a dohányzáson, helytelen táplálkozáson, nehezen tisztítható, kusza fogakon át a hormonális változásokig.

A betegség kiváltó oka a általában az elégtelen szájápoláshoz vezethető vissza. Az íny közelében felgyülemlő lepedékben rengeteg baktérium található, ami gyulladást vált ki az ínyben. A legtöbb esetben a szájápolási rutin változtatásával (alaposabb fogmosás, fogselymezés, speciális fogrém és szájöblögető használata) és a fogkövek eltávolításával a probléma maradéktalanul gyógyítható. 

Amennyiben a gyulladás kezeletlen marad, idővel megtámadja a fogágyat és egyre súlyosabbá válik. Előbb kialakul az ún. ínyvisszahúzódás, majd a gyulladás elpusztítja a fogágy többi részét (rostokat, csontokat). Ezáltal a fogak mozgathatóvá válnak, gyökeréről leválik az íny, tasakok jönnek létre. Ebben a stádiumban a kezdeti kellemetlen tünetek mellé már a harapásnál megjelenő fájdalom, fogmosás utáni kellemetlen szájszag és gennyes gyulladás is társul.

Miről ismerhető fel a fogágybetegség?

A fogágybetegségek a gyulladás előrehaladottságától függően a fog idő előtti elvesztéséhez vezetnek. Éppen ezért ajánlott rendszeres állapotfelmérésen részt venni, hogy kezelőorvosa időben észlelje a problémát. Vannak a betegségnek árulkodó jelei is. Ha ezeket tapasztalja, érdemes rögtön segítséget kérni.

Fogínyvérzés
Az első és legárulkodóbb jel, amikor az íny megduzzad, vöröses színt ölt. Fogmosáskor gyakran fogínyvérzés is előfordul.

Meglazult fogak
A bakteriális lepedék okozta gyulladás hatására, a fogágy leépül, mely egyenesen vonja maga után a parodontális tasakok megjelenését, valamint a fogak elvesztését.

Nehezebb rágás
Mivel a betegség kezdeti tüneteként meggyengül a fogak tartószerkezete, ez gondot jelenthet a rágásban, emellett étkezés során az ételdarabok beékelődhetnek a fogközökbe, ami fájdalommal járhat és nagyon nehéz kitisztítani a bent ragadt ételmaradékokat.

Kellemetlen szájszag
Fogágybetegség esetén sok bakteriális lepedék és fogkő található az ínyszint felett és alatt egyaránt. Ezek a baktériumok illékony kénvegyületei nagyon kellemetlen szájszagot okozhatnak.

Egyéb megbetegedések
A fogágybetegség magasabb kockázatot jelent a cukorbetegség kialakulásában és a szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

Arcesztétikai és beszéd problémák
A meglazult, esetleg elvesztett fogak hatására megváltozik az arc szerkezete és a beszéd is. Különösen fontos a betegség korai felismerése azoknál, akiknél a beszéd kiemelten fontos, esetleg valamilyen fúvós hangszeren játszanak. A meglazult fogak komoly problémát okozhatnak.

Mikor ajánlott forvoshoz fordulni?

Nagyon fontos tehát, hogy időben felismerje a betegséget és járjon el rendszeres ellenőrzésre! Már az első tünetek jelentkezésénél (íny duzzanata, fogmosáskor fellépő fogínyvérzés, kellemetlen lehelet) forduljon fehérvári fogászati rendelőnkhöz, hisz a kezdeti tünetek gyors kezelésével a káros folyamatok nem csupán megállíthatók, de még akár vissza is fordíthatók.

Elhúzódó probléma esetén már mélyebb fogíny kezelés is szükségessé válhat annak érdekében, hogy megállítsuk a fogínysorvadást és az ezzel járó fogvesztést. Ez történhet antibiotikumkúrával, lézeres kezeléssel, irányított szövetregenerációval, ínyműtéttel. Amennyiben a fogvesztés nem elkerülhető, egy implantátummal pótolhatjuk az elvesztett fogat, amely általában megállítja a sorvadás további terjedését is.

Hogyan történik a fogágybetegség kezelése?

A fogágybetegség kezelés elején fogorvosaink röntgen segítségével felállítják a diagnózist, és segítenek tökéletesíteni az otthoni szájápolást. Ezt követi a szakszerű fogtisztítás, vagyis a fogkövek leszedése, a fogak és tömések polírozása, a koronaszélek és tömések lesimítása. Az esetek nagy többségében már ez is elég ahhoz, hogy a páciens meggyógyuljon. Amennyiben a probléma súlyosabb, tisztítjuk és gyógyszerrel is kezeljük a tasakokat. Műtétre csak a legsúlyosabb esetben kerül sor.

Így előzhető meg a fogágybetegség kialakulása

Az optimális otthoni szájápolás, a megfelelő szájhigiénia kialakítása és rendszeres fogászati állapotfelmérés, majd a rendelői professzionális fogtisztítás segítenek a betegség megelőzésében. Emellett kiemelten fontos az egészséges táplálkozás (kevés cukor és szénhidrát fogyasztása) és adott esetben a dohányzásról való leszokás.

Önt is érinti a fogágybetegség? Győződjön meg róla a teszt segítségével. Amennyiben bármelyik panaszt tapasztalja, mindenképp keresse fel rendelőnket. Szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésre.

Hívjon minket időpontért! +36 30 700 8469

Bejelentkezés szükséges!

Kiváló szakorvosok

Szakképzett, empatikus orvosok segítenek.

Modern környezet

Modern technológia, profi megoldások.

Ügyfélszolgálat

Minden kollégánk odafigyel Önre, kérdezzen nyugodtan.

Páciens Elégedettség

Pácienseink 98%-a elégedett a fogászati ellátással.