FOGKŐELTÁVOLÍTÁS

>
PREVENCIÓ
>
FOGKŐELTÁVOLÍTÁS

FOGKŐELTÁVOLÍTÁS

A rendszeres és alapos fogmosás és szájhigiénia, valamint az évente legalább egy alkalommal elvégzett szájhigiénés kezelés mellett elkerülhető a fogszuvasodás és a fogágybetegségek előfordulása, így megőrizhető a fogak épsége.

Mi miatt alakul ki a fogkő?

Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll. A plakk idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok – kalcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Az így létrejött meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

Miért van szükség fogkőeltávolításra?

A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

Hogyan történik a fogkőeltávolítás?

Több módon is elvégezhető a fogkő eltávolítása. Az egyik leggyakrabban használt módszer egy ultrahangos depurátorral történik, amelynek segítségével gyorsan és fájdalommentesen lehet eltávolítani a lerakodótt lepedéket, fogkövet. A kevésbé kiterjedt fogkőnél olykor elegendő csak egy egyszerű polírozás is, mely simává, egyenletessé teszi a fogak felszínét, így kisebb az esélye annak, hogy a fogkő újra kialakuljon.

Fogkő leszedés után fontos figyelni a 3 alapszabályra:

  • rendszeres, napi legalább kétszeri fogmosás
  • fogközök rendszeres tisztítása fogselyemmel, fogköztisztító kefével, szájvízzel
  • rendszeres fogászati ellenőrzés és állapotfelmérés

Miért van szükség professzionális szájhigiénés kezelésre?

A szűk fogközökben leginkább a kávé, tea és cigaretta fogyasztása nyomán kialakuló sötétbarna elszíneződés eltávolításához nem minden esetben elegendő az ultrahangos fogkő eltávolítás. Előrfordulhat ugyanis, hogy a lerakódott színezéseket nem tudjuk maradéktalanul eltávolítani. Az ilyen esetekre szereltük fel rendelőnket egy homokfúvásos, ún. Airflow fogkő eltávolító készülékkel. Ennek használatakor nagy nyomású vízsugárral igen finom homokszemcséket (ami Ca-bikarbonát és Na-bikarbonát-oldat) fújunk a fogfelszínre. Ez a megoldás azért hatékony igazán, mert a nehezen megközelíthető behúzódásokat és barázdákat is tökéletesen ki tudjuk így tisztítani. Nemcsak esztétikailag lesz szebb a fog, hanem az állapotát is tovább épen tudjuk így tartani.

Milyen gyakran érdemes fogkőeltávolítást kérni?

Ha sok kávét vagy teát fogyaszt, vagy esetleg rögzített fogszabályozó készüléket hord, akkor 3-6 havonta érdemes eljönni egy ilyen szájhigiénés kezelésre. Minden más esetben évente egyszer, ha elszíneződést vesz észre fogain, akkor félévente.

Fogkőeltávolítás Székesfehérvár: a Várfok Dental csapata szakmai felkészültséggel és korszerű műszerekkel várja Önt professzionális dentálhigiénés tanácsadásra és kezelésre, hogy fogai minél tovább épek maradjanak. Segítünk Önnek elsajátítani az otthoni helyes fogmosási technikákat, segítséget nyújtunk speciális szájápoló eszközök kiválasztásában, és hasznos fogápolási tippeket, praktikákkal szeretnék javítjuk eddigi fogápolási rutinját.

Hívjon minket időpontért! +36 30 700 8469

Bejelentkezés szükséges!

Kiváló szakorvosok

Szakképzett, empatikus orvosok segítenek.

Modern környezet

Modern technológia, profi megoldások.

Ügyfélszolgálat

Minden kollégánk odafigyel Önre, kérdezzen nyugodtan.

Páciens Elégedettség

Pácienseink 98%-a elégedett a fogászati ellátással.