FOGKORONA TÍPUSAI

>
FOGPÓTLÁSOK
>
FOGKORONÁK

1. Fémkerámia korona

A fémkerámia fogkorona olyan professzionális fogászati szolgáltatást nyújt a fehérvári fogászati rendelő pácienseinek, mely kétségtelenül természetes mosolyt kölcsönöz. Esztétikus és egyben tartós megoldás, hiszen egyik nagy előnye, hogy a koronaszélek tökéletes záródnak, ellenben a cirkónnal, ahol a záródási rések enyhén nagyobbak lehetnek.

Mennyire tartós a fémkerámia korona?

A fémváznak köszönhetően növeli annak tartósságát és ellenállóságát. A fogkorona és az íny között idővel megjelenhet ugyan egy halvány sötét csík, ettől eltekintve a fémkerámia korona ízléses megoldás nyújthat.

Nem véletlen, hogy ez a leggyakrabban készített fogpótlás Székesfehérvár területén is napjainkban, hiszen az ára és bizonyított tartóssága vonzó a páciensek körében. Elöl lévő fogak esetében azonban nem szoktuk használni, pontosan az előbb említett sötét csík miatt, ami idővel megjelenik, ahogy fentebb húzódik a fogíny.

  • Öntött fém koronaváz
  • Opáker
  • Dentinszín
  • Zománcszín

Ahogy a rétegek sorrendjéből is látjuk a fogkorona belsejét, amely közvetlenül a fogra kerül, fémből készítjük, melyre következő rétegként ráégetjük a kerámiát vagy a porcelánt. Tehát a fémkerámia korona egyszerre tartalmaz kerámia és fém részeket. A ráégetett további rétegek, illetve azok vastagsága adja meg a fog színét és fényáteresztő képességét, azaz az élő fogakkal való hasonlóságát, így lehetőséget adva a fogorvosnak, hogy a meglévő fog színéhez igazíthassa.

Válthat-e ki allergiás reakciót a fémkerámia korona?

A fém anyaga változó lehet. Fontos megemlíteni, hogy fémallergia gyanúja esetén célszerű allergia vizsgálatot végezni. Az allergiatesztek segítségével a fogászati anyagokkal szembeni érzékenység könnyen kimutatható, így a konzultáció alkalmával át tudjuk beszélni a lehetőségeket, majd kiválasztjuk a legmegfelelőbb anyagot, melyet a páciens szervezete minden kétséget kizáróan jól tolerál. A nemesfém ötvözeteket ajánljuk leginkább a fémkerámia pótlásra fémallergiás páciensek részére.

2. Teljes kerámia korona

Ahogy azt a neve is elárulja, ez a fogászati eljárás kizárólag csak porcelánt, azaz kerámiát tartalmaz. A teljes porcelán, vagy kerámia korona a fémmentességnek köszönhetően kiválóan ereszti át a fényt, ettől teljesen természetes hatást biztosít.

Milyen előnyei vannak a teljes kerámia koronának?

Nagy előnye a fémkerámia ötvözetekkel szemben, hogy nem jelenik meg a korona és a fogíny közti sötét vonal, mivel egyáltalán nem tartalmaz fémet, mely az elszíneződést okozhatja. A porcelán áttetsző és sima, így kiválóan imitálja a fog eredeti szerkezetét és színárnyalatát, megtévesztésig hasonlít a természetes fogakhoz. Makulátlan mosolyt kölcsönöz, így tökéletesen alkalmas, akár az első fogak pótlására. Felszínének köszönhetően a lepedék kevésbé tapad meg rajta, ezért csekélyebb az ínygyulladás veszélye. Fontos említést tennünk hipoallergén tulajdonságáról, biokompatibilis jellegéről, így a pácienseinknek nem kell tartaniuk allergiás reakciótól, vagy fogíny irritációtól.

Milyen hátrányai vannak a teljes kerámia koronának?

Említést kell tennünk a hátrányairól, melyek közé sorolhatjuk a kevésbé tartós és ellenálló jellegét, hajlamosságát a repedezésre, törésre melyet a vékonyabb felviteli réteg okozhat. Többségében csak metszőfogakra ajánljuk, őrlőfogaknál inkább a fémkerámia koronát. 

A porcelánkorona tartóssága és terhelhetősége érdekében megfelelő vastagságúra kell készíteni, ez pedig nagyobb mennyiségű foganyag vesztéssel jár. Amennyiben valami keménybe harapunk, vagy olyan sportot űzünk, melyben fogaink veszélynek vannak kitéve, úgy sajnálatos módon sérülés érheti a koronát. Ezért javasoljuk a fogvédő használatát, továbbá fokozott óvatosságot, mellyel könnyedén megőrizhetjük fogunk tökéletes épségét.

3. Cirkon korona

A cirkon fogkorona anyaga cirkónium, mely kemény és kiemelkedően terhelhető természetes ásvány. Szerkezetének köszönhetően erősebb a fémnél és a porcelánnál, mely hálás tulajdonság harapásnál és rágásnál. Fémmentes tulajdonságú fogászati restaurátor anyag.

Milyen előnyei vannak a cirkon koronának?

A cirkon korona szélei pontosan illeszkednek, így tökéletesen zárnak, maga a korona pedig hibátlan esztétikai megjelenést biztosít. Tökéletesen átereszti a fényt, ezzel élethű hatást biztosít. Eredeti fogaktól szinte alig lehet megkülönböztetni, ezért is foglalkozunk előszeretettel ezzel az fogorvosi eljárással Fehérváron. Láthatóan nem jelenik meg a fémkerámia koronákra jellemző kis mértékű matt, élettelen hatás, vagy akár a szürke korona szegély, mely zavaró lehet főként elöl lévő fogak esetében.

A tökéletes formázás után a nyers cirkon koronát az Ön fogaihoz leginkább illeszkedő színre színezzük, majd a kiégetési eljárás során elnyeri végső formáját és keménységét, Ön pedig egy rendkívül tartós és hosszú élettartamú koronával büszkélkedhet, mely precízen illeszkedik fogsorába.

Hívjon minket időpontért! +36 30 700 8469

Bejelentkezés szükséges!

Kiváló szakorvosok

Szakképzett, empatikus orvosok segítenek.

Modern környezet

Modern technológia, profi megoldások.

Ügyfélszolgálat

Minden kollégánk odafigyel Önre, kérdezzen nyugodtan.

Páciens Elégedettség

Pácienseink 98%-a elégedett a fogászati ellátással.