GYERMEK ÉS FELNŐTT FOGSZABÁLYOZÁS

>
FOGSZABÁLYOZÁS
>
GYERMEK ÉS FELNŐTT

Hány éves korban érdemes egy gyermeket először elhozni fogszabályozó vizsgálatra?

Fontos, hogy körülbelül 4 éves kortól folyamatosan látogasson el gyermekével fogorvosukhoz, hogy egyrészt a gyermek megismerje a fogorvosi rendelőt, “liftezzen” kicsit a székben ülve, barátkozzon meg a környzettel és a kezelő orvossal egyaránt. Így elkerülhető egy nagyobb sokk, ami az első kezelés alkalmával érheti őt.

Amennyiben úgy látja, hogy szüksége van gyermekének egy fogszabályozó készülékre (ezt mindenbizonnyal a fogorvos Székesfehérvár legjobb fogorvosi rendelőjében, a Várfok Dental-ban is javasolja majd), úgy 7 éves korban érdemes ellátogatni fogszabályozó szakorvoshoz.

Ebben a korban, már előbújtak az első nagyőrlők, amelyek kialakítják a harapást hátul. Ilyenkor már nagyrészt az első négy frontfog is előtörőben van, így a fogszabályozó szakorvos már fel tudja mérni, mind a hátsó, mind az elülső harapási formát. A gyermekkorban, időben elkezdett kezelésekkel sokkal jobb feltételeket teremthetünk esztétika és rágás szempontjából egyaránt.

Miért érdemes már gyermekkorban igénybe venni fogszabályozó kezelést?
Ennek több oka van.

  • A legfontosabb, hogy gyermekkorban sokkal hamarabb és sokkal hatékonyabban tudjuk elérni a kívánt eredményt. Ezáltal a gyermekkori fogszabályozó kezelések jelentősen kevesebbe kerülnek, mint ugyanezen hibák felnőtt korban történő helyrehozása.
  • Gyakran előfordul, hogy felnőtt korban már csak foghúzással lehet segíteni, pedig az időben elkezdett fogszabályozással ez elkerülhető lett volna.
  • Előfordul az is, hogy a felnőtt kori fogszabályozó kezelés során esztétikumban sikerül helyrerendezni a fogakat, de a harapást már nem lehet tökéletesíteni. És ez semmiféleképpen sem ideális az állcsont számára.
  • Megesik, hogy akár állcsontműtétre is szükség van, a felső fogív szűkület megfelelő kezelésének hiányában (ez az, amikor a maradó fogak már nem férnek el jól a szájban) , vagy az állcsontok egymáshoz való viszonyának eltérése miatt.
  • Mély harapás miatt (amikor az alsó állkapocs több mint 2 cm-rel bentebb van, mint a felső)

Felnőtt korban már csak fix készülékek hordhatók?

Nem. Amennyiben kisebb mértékű esztétikai változtatásra van szükség, azt akák kiveheő fogszabályozó készülékekkel is meg tudjuk oldani. Viszont ha kifejezetten rendezetlen a fogsor, esetleg az állkapcsok helyzetével és a harapással is gond van, abban az esetben csak a fix fogszabályozó készülék nyújt hatékony megoldást.

Mennyi ideig tart a fogszbályozó kezelés felnőtteknél?

Ez változó. Függ attól, hogy milyen készüléket választunk milyen a fogak állása hogyan reagálnak a fogak a fix fogszabályozó készülékek által kifejtett hatásra. 

Általánosságban elmondható, hogy másfél évet szánni kell arra, hogy a fogak végérvényesen visszarendeződjenek. De ez lehet akár 2-2,5 év is.

 

Hívjon minket időpontért! +36 30 700 8469

Bejelentkezés szükséges!

Kiváló szakorvosok

Szakképzett, empatikus orvosok segítenek.

Modern környezet

Modern technológia, profi megoldások.

Ügyfélszolgálat

Minden kollégánk odafigyel Önre, kérdezzen nyugodtan.

Páciens Elégedettség

Pácienseink 98%-a elégedett a fogászati ellátással.