Digitális fogszabályozás

A digitalizáció korát éljük. Szinte az életünk minden területét átjárta már és a fiatalabbak számára teljesen magától értetődő, hogy szinte bárhol lehet bankkártyával fizetni, hogy írunk egy üzenetet és arra viszonylag rövid időn belül érkezik válasz, vagy ha megtetszik valami, akkor akár perceken belül meg is tudjuk venni online, csakhogy a legkézenfekvőbb dolgokat említsük a mindennapokból.

De mennyire vannak jelen a digitális megoldások a fogászat területén?
Legelőször a fogpótlások készítésénél jelentek meg új, digitális eszközök, amiket egyre szélesebb körben használnak a fogtechnikai laborok. Itt elsősorban az inlay, onlay, overlay tömések, porcelán héjak, koronák és hidak precíz elkészítéséhez nyújt segítséget a fogtechnikai labor által használt 3D tervező program. Az elmúlt években pedig a 3D nyomtatók megjelenését követően egyre több fém fogpótlás készül ún. fém 3D nyomtatóval. A precizitás, mint rendkívüli előny a tervezésen túl a nyomtatásnál is megjelenik.

Digitális fogszabályozás

A fogpótló beavatkozások mellett a fogszabályozásban tapasztalható a legnagyobb áttörés a 3D tervező szoftverek és a 3D nyomtatók megjelenésének köszönhetően. A Várfok Dentál rendkívül kivételezett helyzetben van abból a szempontból, hogy a HappySmile Láthatatlan fogszabályozó és az Invisalign márkák egyaránt gyakran adják oda a saját digitális scannerüket, hogy rendelőnkben kényelmesen, pár perc alatt tudjunk ultra pontos lenyomatot venni pácienseink fogairól. A scannelt lenyomat egyből megérkezik a tervező laboratóriumok szoftvereire, melyek alapján a fogtechnikusok rögtön el tudják készíteni a digitális fogmozgatási terveket.
A pontos és gyors lenyomatvétel az egyik legnagyobb előnye a scannereknek, de emellett kiemelendő, hogy több páciensnél is jelentkezik ún. öklendező reflex, mely szinte kizárja annak lehetőségét, hogy hagyományos módon vegyünk lenyomatot az adott páciens fogíveiről.

A lenyomatvételt követően a fogmozgatások megtervezése is 3D-ben történik, mely során a fogtechnikusok lépésről lépésre megtervezik minden egyes fog mozgatását, az orvos instrukciói szerint, amivel a lehető legszebb eredményt tudjuk elérni a fogszabályozás végére. Ezeket a terveket minden esetben megmutatjuk a pácienseknek is. Ezzel a fogszabályozás kimenetele kiszámítható és jól látható, a pácienseink számára is megnyugtató, hogy látják az elérhető végeredményt.

A lenyomatvételen és a tervezésen túl a. “clear aligner”, vagyis láthatatlan fogszabályozó sínek gyártása is digitális megoldással, 3D nyomtatóval készül. Ennek köszönhetően a sínek 100%-ban személyre szabottak, kényelmesek és rendkívül hatékonyak a fogmozgatás minden egyes szakaszában. A higiénés oldalát meg sem említve, hiszen ezek a sínek sokkal kevesebbet érintkeznek emberi kézzel, mint egy hagyományos fogszabályozó.

A következő évek rendkívül sok változást hoznak majd a fogszabályozásban és a fogászat egyéb területein is. Egy biztos, rendelőnk lépést tart ezekkel a fejlődésekkel, hogy pácienseinknek mindig a lehető legjobb megoldást nyújtsuk, ha kell, digitális újításokkal.