Fogínygyulladás kezelése

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Az ínygyulladás az egyik leggyakoribb fogászati probléma, amivel találkozunk székesfehérvári fogászati rendelőnkben. Jellemző tünetei a kellemetlen lehelet, az íny megduzzadása és vérzése. Szintén problémát sejtet, ha az íny színe halvány rózsaszínről élénkvörös vagy lilás árnyalatúvá válik. Ha nem tulajdonítunk megfelelő jelentőséget a kellemetlen tüneteknek és azok kezeletlenek maradnak, súlyos következményekkel, akár a fogak végleges elvesztésével kell számolnunk.

Fogínygyulladás

Mitől alakul ki a fogínygyulladás?

A fogínygyulladás oka több féle is lehet, kezdve a nem megfelelő szájhigiéniától, a dohányzáson, helytelen táplálkozáson, nehezen tisztítható kusza fogakon át a hormonális változásokig.

Amennyiben a problémával nem fordulunk fogorvoshoz, a baktériumok elszaporodnak és a gyulladás egyre mélyebbre kezd el hatolni. Az ínyen ún. tasakok alakulhatnak ki, és később a folyamat elérheti akár a fogakat tartó csontszövetet is. Ezáltal a fog meggyengül, elkezd mozogni, majd bekövetkezik a fogak kihullása. A kezeletlen gyulladás krónikussá válhat, ami később gócként viselkedhet, ezáltal kihatással lehet az egész szervezetre.

Hogyan lehet kezelni az ínygyulladást?

Kezelni külsőleg és belsőleg egyaránt szükséges. Kezdeti stádiumban kiemelten fontos a fogkő eltávolítása és az ezt követő polírozás. Ez a kombinált eljárás megoldást jelenthet az elszíneződésekre és a fogkő okozta kellemetlen leheletre egyaránt. Komolyabb gyulladás esetén szükséges lehet a mélytisztítás is. Ennek során a fogorvosaink bemetszést ejtenek a fogínyen és eltávolítják az alatta levő gyulladásos szövetet, miközben gyulladáscsökkentő és antibakteriális anyaggal kezelik az érintett területeket. Ez a kezelés fájdalommentes és nagyon szép eredményt tudunk vele elérni.

Elhúzódó probléma esetén már mélyebb fogíny kezelés is szükségessé válhat annak érdekében, hogy megállítsuk a fogínysorvadást és az ezzel járó fogvesztést. Ez történhet antibiotikumkúrával, lézeres kezeléssel, irányított szövetregenerációval, ínyműtéttel. Amennyiben a fogvesztés nem elkerülhető, implantátummal pótolhatjuk az elvesztett fogat, amely általában megállítja a sorvadás további terjedését is.

Hogyan előzhető meg az újbóli ínygyulladás kialakulása?

A fogászati rendelőben történő kezelés mellett nagyon fontos az otthoni ápolás, a megelőzés, amely speciális ínyvédő fogkrémekkel és szájvizekkel könnyen megoldható. Emellett kiemelten fontos a fogak megfelelő tisztítása napi szinten fogselyemmel, fogköztisztító kefével, esetleg szájzuhannyal. Ne feledje, napi 3 x 5 perc odafigyeléssel megelőzhető számtalan fogászati probléma!

Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.