Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

9+1 ok, hogy implantátumot válassz, ha fogpótlásra van szükséged!

9+1 ok, hogy implantátumot válassz, ha fogpótlásra van szükséged! Egy fog elvesztése –főleg, ha először élünk át ilyesmit- már önmagában traumatikus élmény lehet. Nem elég, hogy testünk egy kis darabja helyén űr marad, kényelmetlenné válik a rágás, ha pedig a kihúzott fogunk látható helyen volt, még a mosolygás is szabadságra megy egy időre. 

Ráadásul amikor végre sor kerül az elvesztett fog pótlására, lehetőségek egész sora közül kell kiválasztani a megfelelőt.

A fogászati implantátumok a páciensek igen széles köre számára alkalmas és megfelelő megoldást jelentenek, ha fogpótlásra kerül a sor. De mik az implantátumok előnyei a többi fogpótlási eljárással szemben? Segítünk tiszta vizet önteni a fogmosópohárba!

1.

Sosem mozdul el. Az implantátumokat az állcsontokba ültetjük, ahol néhány hónap gyógyulási idő után stabilizálódnak. Ezt követően az implantátumok stabil bázist képeznek a rájuk kerülő fogpótlások számára. Egy implantátumon rögzített korona olyan stabil, akár a saját, természetes fogaink, nem kell aggódnunk, hogy rágás, vagy beszéd közben elmozdul a helyéről.

2.

Megelőzi az állcsont leépülését. Ha egy, vagy több fogat el kell távolítani, az állcsont számára elveszik a kapcsolat a rágóerőkkel, hiszen nem maradt az adott területen fog, amely közvetítse a csontba ezeket az erőket. A szervezet haszontalannak fogja érzékelni az állcsont fenntartását, és idővel elkezdi lebontani azt. Az implantátumokat a természetes foggyökerek pótlására fejlesztették ki, ezért tökéletesen alkalmasak arra, hogy állcsontot ép, erős állapotban őrizzék meg.

3.

Megóvja a hiánnyal szomszédos fogak épségét. Ha rögzített fogpótlást szeretnénk, implantátumok nélkül egyetlen lehetőségünk marad: hidat kell készíttetni. A hidak esztétikus és tartós módjai a fogpótlásnak, ám rendelkeznek bizonyos hátrányokkal. A fogászati hidakat saját fogaink tartják oly módon, hogy koronai részüket  kúpformára lecsiszolják, és ezekre ragasztják a rájuk kupakként illeszkedő koronákat. A híd szélein lévő koronák egy darabba vannak öntve a híd közepén elhelyezkedő közti taggal, mely a hiányzó fog helyére kerül. Implantátumos fogpótláshoz nem kell lecsiszolni az ép fogakat, hiszen a fogpótlást nem a saját fogaid, hanem az implantátumod fogja tartani!

4.

Nem terhelődnek túl a fogak. Az implantátumon kívül semmilyen más fogpótlás nem tartja meg a fogak egységét. A hidak mindig több fogat kapcsolnak össze, és a kivehető fogsorok is saját fogainkba kapaszkodnak a nagyobb stabilitás érdekében. Fogazatunk úgy fejlődött ki, hogy egyes fogaink között a harapáskor és rágáskor fellépő erők egyenletesen oszolhassanak meg, az ebbe való bármilyen beavatkozás az egyensúly valamelyes felbomlását eredményezi, mely hosszú távon a fogak túlterheléséhez is vezethet. 

5.

Sosem látott tartósság. Az implantátumok hamar letaszították a trónról az addig legtartósabb fogpótlásnak számító hidakat. Bár hidakból is találkozunk időnként igazi veterán darabokkal, a jellemző várható élettartamuk 10-15 év. Ezzel szemben a behelyezett implantátumok 95%-a beültetés után 10 évvel teljesen probléma- és panaszmentes. Jó szájhigiénia, rendeltetésszerű használat és persze a rendszeres fogorvosi kontrollok mellett egy implantátum akár élethosszig is szolgálhatja gazdáját.

6.

A lehető legszebb. Minden fajta fogpótlás közül az implantátumokkal rögzítettek adják a legtöbb lehetőséget arra, hogy megszólalásig élethű fogpótlások készülhessenek rá. Az elkészült, átadott fogpótlásokat laikus szemmel lehetetlen megkülönböztetni a természetes fogaktól, így nem csak fogunk funkcióját, de esztétikáját is képes helyreállítani. 

7.

Nincs idegentest-érzet. Hidak, és különösképpen a kivehető fogpótlások esetében normális jelenség az úgynevezett idegentest-érzet. A páciens az újonnan átadott fogpótlást a testétől különböző, zavaró, kellemetlen tárgyként azonosítja, és néha hosszú hetek sora szükséges a teljes megszokáshoz. Az implantátumos fogpótlások pontosan annyi teret szorítanak ki a szánkból, mint a saját fogaink, így gyakorlatilag nincs hozzászokási periódus, a páciens azonnal a sajátjának érzi a fogpótlást. 

8.

Nem kell új rutinokat elsajátítanunk. Akinek már volt kivehető fogpótlása, pontosan tudja, mit jelent kitapasztalni, elsajátítani és megszokni annak használatát. Hogyan rögzül legjobban? Mit szabad vele enni és mit nem? Hogyan nevessek úgy, hogy nem mozdul el? Melyik műfogsorrögzítő válik be? Ezek a kérdések fel sem merülnek az implantátumok esetében. Az élet csak zajlik tovább úgy, ahogyan azelőtt. 

9.

Úgy tisztítható, akár a természetes fogak. Nem kell lecserélnünk teljes szájápolási apparátusunkat, és nem lesz a fogmosás háromszor olyan hosszú, mint amit el tudunk viselni. Az implantátumokra szinte azonos tisztítási utasítások vonatkoznak, mint saját fogainkra: fogkefével, fogkrémmel és fogselyemmel (vagy fogköztisztító kefével) tökéletesen kivitelezhető a megfelelő szájhigiénia, amely az implantátum tartósságának egyik előfeltétele! 

+1

Visszaadja a magabiztos mosolyt. Legkedvesebb pillanataink közé tartozik a rendelőben, amikor egy páciensünk számára új fogpótlást adunk át. Csodálatos látni, ahogy eleinte megszokásból még félénken takargatják az arcukat, majd egyre felszabadultabban nevetnek, mosolyognak – újra szégyenérzet nélkül, magabiztosan.

Van még kérdésed? 

 
Kolarovszki Béla vagyok, a Várfok Dental szájsebész szakorvosa. Amennyiben van még kérdésed az implantátumokkal, implantációs konzultációkkal és a folyamattal kapcsolatban, várlak szeretettel egy konzultációra, ahol személyre szabottan mindent átbeszélünk. 

Ismerd meg rendelőnket és a csapatot. Rendelőnket úgy alakítottuk ki, hogy minden fogászati kezelést helyben el tudjunk végezni. Maximális szakmai hozzáértéssel és felszerelt gépparkkal várunk kényelmes, minden igényt kielégítő rendelőnkben.

Dr. Kolarovszki Béla fogorvos, szájsebész szakorvos
PTE fogászati és Szájsebészeti klinika oktató tanára


Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.