Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Segítség, romlanak a gyermekem fogai!

Segítség, romlanak a gyermekem fogai! Kisgyermekkorban a gyerekek szinte minden orvostól tartanak, hiszen döntőrészt csak baj esetén kell oda menni. Igaz, ezt sok esetben ellensúlyozza a doktornéninél kapott matrica, vagy a rendelőben lévő játékok. Mind közül, talán biztosan állíthatjuk, hogy a fogorvos a legnagyobb mumus.

Éppen ezért, kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekekre székesfehérvári fogászatunkban, hogy már kisgyerekkorban megmutassuk nekik, hogy nem kell a fogorvostól félni és emellett pedig nagyon fontos odafigyelni a fogak egészségének a megőrzésére, hiszen akkor a kezelés sosem fog fájni.

Miért kezdenek el romlani a tejfogak?

Sok szülő a cukorkákat és a csokikat okolja a tejfogak idő előtti romlása miatt. Ennek van alapja, és minden elismerés azoknak a szülőknek, akik ki tudják ezeket zárni a gyermekek étrendjéből, hiszen az esetek többségében nagyon nehéz a gyerekektől megvonni ezen finomságokat. Mit tehetnek hát a szülők annak érdekében, hogy megelőzzék gyermeküknél a korai fogszuvasodás kialakulását?

A gyermekkori fogászati problémák hátterében sokszor nem az édességek fogyasztása, hanem genetikai okok keresendők. Ezeket sajnos nem tudjuk befolyásolni. Viszont rengeteget tudunk tenni gyermekeink fogainak egészségéért, ha odafigyelünk a következőkre:

1, Fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. Ahogy fent is említettük, az édességek a fogak ellenségei, így érdemes korlátozottan fogyasztani.

2, Oktassuk a gyermekeket a megfelelő szájhigiéniára már kiskortól kezdve. Mint minden gyermeknevelési módszernél, itt is igaz, hogy a leghatásosabb módszer a példamutatás. Ha a gyermek azt látja, hogy anya és apa is megmossák a fogukat ebéd után, lefekvés előtt és reggel is ez az utolsó mozzanat, akkor beléjük ivódik és számukra is a napi rutin részévé válik. Ugyanígy, ha már kisgyermekkortól rendszeressé tesszük a fogorvosi vizsgálatokat, akkor később sem kell könyörögni ezért. 3 éves kortól ajánljuk a fogorvosi állapotfelméréseket. Az esetek többségében ilyenkor még nincs probléma a fogakkal, így a kisgyermek meg tud barátkozni a fogorvosi székkel, tud liftezni kicsit, megismeri a fogorvosi eszközöket és a doktornénit / doktorbácsit is.

3, Ismertessük meg velük a különféle fogápolási eszközöket: gyermekek számára készített fogkefék, fogkrémek, szájvizek, fogselyem. A fogápolási termékeket gyártó cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legvonzóbbak legyenek a termékeik, lássuk meg a jó oldalát és vegyünk olyan fogkefét, vagy fogkrémet a kicsiknek, amiket szívesen használnak.

4, A fogmosás lehet móka is és közös családi program. A közös fogmosással nemcsak példát mutatunk, de egy közös élményt is csatolunk a napi rutinhoz, ami életük végéig elkíséri a gyerekeket. Ehhez lehet akár mondókákat is társítani.

5, A barázdazárás az elmúlt 10 évben került reflektorfénybe és egyre gyakrabban használt preventív megoldás a tejfogak épségének megőrzése érdekében.

Az ún. fogbarázda a kis- és nagyőrlő fogak rágófelületén található, közvetlenül a rágást segítő csücskök között. Amennyiben a barázda túl mély, a fog tisztítása problémássá válik, és hamarabb megkezdődik a fogszuvasodás. Barázdazárás során egy speciális tapadó anyaggal feltöltjük ezt a területet, így nem juthat be a mély részbe semmilyen szennyeződés. Ezzel az eljárással könnyen megelőzhető az idő előtti fogszuvasodás kialakulása.

 

 

Hogyan történik a tejfogak tömése?

A tejfogak tömése történhet érzéstelenítővel és érzéstelenítő nélkül egyaránt. Általában nincs szükség érzéstelenítőre, csak a nagyon mély szuvasodások esetén.

Tömőanyagként fehér üvegionomer cementet használunk, mely a fog színével teljesen megegyező. Ez a tömőanyag kiválóan tapad, a fúrás során minimális műveletre van szükség és megőrzi a tejfogak épségét addig, míg ki nem hullanak.

Az elmúlt évek újításainak egyike az ún. Twinky Star tömőanyag, mely egyedülálló módon csillogó felülettel rendelkezik, vagyis azon felül, hogy a fog színével megegyező, még enyhén csillog is. Imádni szokták a gyerekek, természetesen elérhető székesfehérvári fogászati rendelőnkben is. Bővebb információ erről a termékről itt olvasható.  

 

Miért fontos a tejfogak épségének megőrzése?

Fontos, hogy attól még, hogy a tejfogak kihullanak, nagyon nagy hatással vannak a maradó fogakra. Ha sikerül megőrizni épségüket, a maradó fogcsíra is ép környezetben fejlődik, ezáltal nagyobb eséllyel lesznek egészségesek a maradó fogak is. Ha a tejfogak idő előtt elhullanak, a helyfenntartásról fontos gondoskodni, különben fogtorlódás, vagy harapási rendellenesség maradhat fönt, amit később fogszabályozóval természetesen lehet kezelni, de az egy hosszabb és bonyolultabb folyamat már.

 

Fájdalommentes és barátságos gyermek fogászati kezelésekkel várjuk Önt és gyermekét székesfehérvári fogászati rendelőnkben. Gondoskodjon gyermeke fogazatának épségéről és előzze meg a komolyabb beavatkozásokat. Kérjen időpontot az info@varfokdental.hu email címen, vagy hívjon minket a +36 30 700 8469 telefonszámon.

 Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.