Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Sürgős fogászat Székesfehérvár belvárosában, esetek melyeket azonnal meg tudunk oldani

Sürgős fogászat Székesfehérvár belvárosában, esetek melyeket azonnal meg tudunk oldani A fogászat maga tág témakör, de talán mindannyian leginkább a különféle fog eredetű gyulladások megelőzésére asszociálunk, illetve azok terápiájára. ezen felül számtalan szájüregi probléma van még, amiben a fogorvos segíteni tud.

Mi a gyulladás?

A gyulladás, a szervezet válaszreakciója valamilyen irritációra, vagy fertőzésre. A legismertebb tünetei a fájdalom, hidegérzékenység, duzzanat, rágáskor jelentkező nyomásérzékenység, illetve súlyosabb esetekben szájnyitási, vagy légzési nehézségek.

A szájüregi gyulladások nagy részét a fog eredetű, illetve a fogágy eredetű gyulladások teszik ki. (Léteznek még nyálmirigy és egyéb ritkább gyulladások, viszont ezekre most nem térünk ki.) Hogy elkerülhessük ezen problémák felmerülését, nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia.

A fog eredetű gyulladások nagyrészét a fogszuvasodás olyan mértékű és mélységű kiterjedése okozza, amikor az már a fogbél területét eléri, és a szuvasodásban található Caries baktériumok befertőzik. Ilyenkor a fog idegi reagálnak erre a gyulladásra és lüktető, belenyilaló fájdalommal jeleznek.

Ezért szoktuk mondani, hogy ha időben észleljük a problémát, a megelőzés második lépcsőfokaként, töméssel ezt még orvosolni tudjuk. Sajnos amikor már panaszok (fájdalom, hideg-melegérzékenység) jelentkeznek, nem elég a tömés, gyökérkezelést és gyökértömést kell végezni a fog megtartása érdekében.

Amikor a fog ellátása nem történik meg a panaszok jelentkezésekor, és akár hosszabb ideig is ellátatlan marad, a gyulladás már nemcsak a fogra, hanem a foggyökeret körülvevő csontszövetre is tovább terjed. Ilyenkor találkozunk sokszor arc dagadással, extrém mértékű fájdalmakkal, lázzal, és azzal, hogy egyáltalán nem hatnak a fájdalomcsillapítók.

Ez esetben is a fog gyökérkezelése (trepanálás, gyökércsatornák megtisztítása) a terápia, illetve, ha lehetséges a gyulladásos folyadék(genny) lebocsátása. Ilyenkor a terápiát kiegészítjük antibiotikummal is. Súlyos esetekben, vagy nagymértékben szuvasodott fogaknál eltávolítást kell végezni a gyökérkezelés helyett. Ezeket az állapotokat mindig komolyan kell venni, ugyanis egy fog okozta fertőzés is tud akkora gyulladást kialakítani a szervezetben, amikor már a fogorvosi rendelő helyett, kórházi ellátásra szorul az illető.

A szájüreg körülötti, nyaki területek izomrétegei között a gyulladás könnyen terjed és
tályogok alakulhatnak ki. Ezek a tályogok tovább fejlődve a nyak vonalán „lekúszva” akár a szívet elérve, életveszélyes állapotot alakíthatnak ki.

Sajnos előfordul, hogy egy fog panaszmentesen is megbetegszik, vagy akár elhal. Ez történhet egy nagyon mély tömés, csiszolás (korona készítése céljából) vagy trauma, fogsérülés miatt. Ilyenkor a tünetek hiánya miatt a probléma később derül ki, sőt az is előfordul, hogy a foggyökerek végén granulomát, vagy cisztát találunk. Ezen fogak ellátása szintén gyökérkezeléssel történik, amit ki lehet egészíteni szájsebészeti műtéttel, melynek során sebészileg levágjuk a fog végét és az azon lévőgyulladásos szövetet (cisztát). Ez a gyökércsúcs rezekció. Ha a fog nem mutat gyógyulási hajlandóságot és továbbra is panaszos, eltávolítás válhat szükségessé.

Jelen koronavírusos helyzet közepette a fogászati ellátást szigorú rendeletekkel szabályozták, melynek lényege, hogy csak sürgős, a fent vázolt kórképek ellátása történhet meg. Ez tehát azt jelenti, hogy például fogtömés, fogkőeltávolítás nem végezhető, de a leírt fogproblémákra (fogfájás, dagadás) igenis lehet nyújtani megoldást.

Sürgősségi fogászat Székesfehérvár szívében

Ezt tesszük mi is itt a Várfok Dentálban, maximális fertőtlenítés és védőfelszerelés mellett, fogadjuk a sürgősen ellátandó pácienseket. Telefonos  egyeztetést követően a kezelésekre időpontot beszélünk meg és segítünk.Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.