Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Saverózió, avagy így mehet tönkre szép apránként a fogzománcod

Saverózió, avagy így mehet tönkre szép apránként a fogzománcod Előző bejegyzésünkben már írtunk a nyári kis “bűnözésekről”, a fesztiválkajákról és cukros üdítőitalokról, amik fogszuvasodást okoznak. Most egy másfajta, de legalább annyira zománcromboló veszélyforrásról olvashatsz.
 

Mi a fogzománc?

Bár sokszor elhangzik a fogzománc szó, de vajon tudod-e pontosan, hogy mi ez pontosan? 

A fogzománc testünk legkeményebb és legellenállóbb felülete, mely kalciumot, fluoridot és foszfort igen, de élősejteket nem tartalmaz. Feladata, hogy védje a fog további belső részeit, mint például a dentint, vagy a fogban található idegvégződéseket. Pajzsként védi fogaidat minden káros behatástól, beleértve a savak maró hatásait is. 

A fogzománc nemcsak a csontfogakat, hanem a tejfogakat is védi, bár kétségtelen, utóbbit egy valamivel vékonyabb réteg. Ezért kiemelten fontos, hogy a gyerekek sok kálciumot fogyasszanak, ami a csontjaik mellett a fogakat is erősíti. 

Fogváltáskor különösen érdemes odafigyelni a fokozott kálcium bevitelre, hiszen a tejfogakat követő csontfogak még gyengébbek, ekkor a fogzománc még nem annyira erős és annak védelme még nem teljes. Így a fogak felszínén könnyebben kialakulhat szuvasodás. Ha viszonylag romlandó egy kisgyerek foga, akkor mindenképp érdemes barázdazárást végezni, erről korábban itt írtunk. 

Innen ismered fel a saveróziót

A fogzománc tehát az első pajzs és felület, amivel az ételek és az italok találkoznak. A cukor mellett a másik nagy ellensége a fogzománcnak a savban gazdag ételek és italok. A sav ugyanis megtámadja a fogzománcot, meggyengíti annak felszínét, kivonja belőle az ásványi anyagok egy részét. Természetesen a nyál segítségével ezek fokozatosan visszaépülnek. 

A túlzott savfogyasztás azonban súlyosan károsítja a fogzománcot és ún. saveróziót indít el a fogakon. A saveróziót könnyű összetéveszteni a szuvasodással, pedig a kettő közel sem ugyanaz: a szuvasodást töméssel lehet kezelni, míg a saveróziót nem, annak eredményeképpen nem képződik lyuk, viszont a fogak rendkívül érzékenyek lesznek. 
Saverózió hatására a fogzománc színe is megváltozik: áttetsző lesz és elvékonyodik, alatta pedig láthatóvá és védtelenné válik a fog belseje. A saverózió folyamata sajnos visszafordíthatatlan, de megfelelő fogászati ellenőrzésekkel kordában tartható.

Saveróziót okozó ételek és italok

  1. Chips és egyéb rágcsák
  2. Bor - a tévhittel ellentétben nemcsak a vörös, de a rozé és a fehérbor is)
  3. Sör (ízesített és alkoholmentes változtat egyaránt)
  4. Savas gyümölcsök és gyümölcslevek: eper, paradicsom, ribizli, ...
  5. Szénsavas üdítők (cukros és cukormentes egyaránt)
  6. Limonádék (a bennük lévő citrusfélék savassága + a cukor miatt)
  7. Fagyik és jégkrémek (bármilyen ízű, állagú)
  8. Salátaöntetek (különösen az alma-, bor-, balzsamecet)

+1.: Jég: ne feledjétek, a jég hűtésre való és nem érdemes rágcsálni. Ugyan vízből készült és nem savas, de kemény felülete miatt könnyen kárt okozhat az érzékeny és védtelen fogakban.

Hogyan védekezz a saverózió ellen?

Annyi biztos, hogy napi kétszeri fogmosás elengedhetetlen a szájhigiénia megfelelő állapotának fenntartásához. Azonban a nyár közeledtével különösen érdemes odafigyelni a savas ételekre és italokra, amikre különleges fogmosási “aranyszabály” vonatkozik. 
Ugyanis, az ezekben található savak meggyengítik a fogzománcot, ami önmagában is káros, ráadásként egy azonnali fogmosás nemhogy segíthet, de kifejezetten ronthat. A fogkefe általi dörzsölés és sikálás roncsolhatja, akár le is koptathatja a sav hatásától már meggyengült zománcot. 

Italoknál pedig különösen figyelj arra, hogy a nap során ne a fentieket idd, hanem vizet. Hiszen minél tovább vannak a saveróziót okozó italok a szájban, annál nagyobb kárt okoznak a fogzománcban.

Van még kérdésed?

Borbély Judit dentálhigiénikus

Borbély Judit vagyok, a Várfok Dental dentálhigiénikusa. Amennyiben van még kérdésed a helyes fogmosással és fogápolással kapcsolatban, várlak szeretettel egy dentálhigiénés tanácsadásra. 

Ismerd meg rendelőnket és a csapatot. Rendelőnket úgy alakítottuk ki, hogy minden fogászati kezelést helyben el tudjunk végezni. Maximális szakmai hozzáértéssel és felszerelt gépparkkal várunk kényelmes, minden igényt kielégítő rendelőnkben.Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.