Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Az implantátumos fogpótlás leggyorsabb és költségtakarékos esete - A mini implant

Az implantátumos fogpótlás leggyorsabb és költségtakarékos esete - A mini implant A fogpótlások és azon belül is az implantációs fogpótlások rendkívüli fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben. Ennek köszönhető a gyönyörű mosoly lehetősége idős korban is adott ugyan úgy, mint fiatalon, a fogak korábbi elvesztése esetén is.

A székesfehérvári Várfok Dentál fogászatban Dr. Chen ShengWei fogszakorvos kollégánk végzi a mini implantációs műtétekkel járó fogpótlásokat. Hatalmas szakismerete és rutinja van a fogmegtartó kezeléseken túl ezekben a kezelésekben is és csodálatra méltó mosolyokat varázsol nap mint nap.

 

Ebben a blog cikkünkben hoztunk nektek egy konkrét esetet arra, hogy milyen fogpótlási lehetőségek közül lehet választani és mikor melyik a legjobb megoldás.

Botond jött el hozzánk múlt héten, aki 62 éves és szerette volna 2, korábban elvesztett fogát pótolni az alsó állcsontjában.

 

Milyen fogpótlási lehetőségek vannak?

Híd

A híd, több fog pótlására alkalmas megoldás, mely szó szerint áthidalja az eredeti foghiányt, mivel a fogászati hidat a koronák tartják a hiányzó fog két határán.

Korona

A korona egy-egy fog pótlására alkalmas abban az esetben, ha a fog gyökere és maga a fog olyan állapotban van, hogy még helyezhető rá korona, biztonsággal megtartja azt.

Kivehető fogpótlások

A fogpótlásnak van részleges és teljesen kivehető változata. A részlegesen kivehető fogpótlás esetében még megvannak az eredeti fogak, melyekhez rögzíthetjük a kivehető részt, a teljesen kivehető fogpótlás esetén azonban nem áll rendelkezésünkre fog egyáltalán. A kivehető fogpótlás adott esetben műfoggyökerek (implantátumok) behelyezésével történik, ez az implantáció.

Implantátumok

Implantátcióra akkor van szükség, ha a fogat teljesen elvesztette a páciens és únevezett műfoggyökér, implantátum beültetésével tudunk felépíteni egy "új" fogat. Az implantátumok behelyezése komolyabb szájsebészeti beavatkozást igényel és akár fogászati kezelések sorozatára is szükség lehet. Az implantálás Székesfehérvár belvárosában, a Várfok Dentalban Dr. Kolarovszki Béla szakterülete.

A fent említett 62 éves Botond páciensünk esetében implantátum beültetésére volt szükség, viszont a munkája sok utazással jár, ezért nem tudott több hónapos kezelést vállalni, gyors megoldásra volt szüksége. Miután minden páciens, ezáltal minden eset egyedi itt a székesfehérvári fogászatunkban, a kezelés elején megvizsgáljuk a páciens állszerkezetét. Ehhez panoráma röntgenre van szükség, mely ugyancsak elérhető a Várfok Dentálban.

Implantálás Székesfehérvár

Botond esetében 2 tényező is a mini implantátum beültetése mellett szólt:

  1. A hiányzó két fogát már évekkel ezelőtt veszítette el, aminek következtében csontsorvadás indult el az állkapocs azon területén. A megfelelő vastagságú és átmérőjű csontozat hiányában nem tudunk hagyományos implanátumot beültetnni. Ennek az átmérője ugyanis 3-6 mm, míg a mini implantátumé ennek maximum a fele. A technika lényege pont az, hogy azoknál a pácienseknél is van lehetőség fog implantátum beültetésére, akiknél az idős kor, vagy a korai fogeltávolítás miatt az állcsontgerinc jelentősen elpusztult, elvékonyodott.

  2. Mini implantátum esetén az implantátumokat egy kis (1,1mm) fúróval előkészített nyíláson át csavarjuk az állkapocsba. Számos esetben ez az ínyen keresztül is lehetséges, így nincs szükség komoly műtéti feltárásra. Sőt, az önmetsző implantátum stabilitásának köszönhetően a legtöbbször azonnal terhelhető, azaz a beültetést követően egyből rácsatlakoztatható a fog, vagy a fogsor.

 

Miért jobb a mini implant a hagyományos imlantátumnál?

A mini implantátum nem feltétlenül jobb, hanem más. A fent említett esetekben (elhalt csontállomány, egyszeri kezelés után várt végeredmény) azt gondoljuk itt a székesfehérvári fogászatunkban, hogy a mini implantátum ideálisabb választás. Fontos azonban, hogy a mini implantátum tartós és stabil megoldást jelent, ám a teljes implantátum erejével nem ér fel. Utóbbi nagyobb erővel bír és élethosszig tartó megoldást nyújt. A székesfehérvári Várfok Dental fogászatban azt tapasztaljuk, hogy a mini implantok is nagyon biztonságosak, hihetetlen bírással és tartósággal rendelkeznek, amennyiben viszont Ön a legtartósabb megoldást keresi, a hagyományos implantátum a legjobb választás az Ön számára.  

 

Megjelenésében van különbség a hagyományos implantátum és a mini implantátumok közt?

Nincs. Miután a fogsort, vagy a koronát ráhelyeztük a mini implantátumra, semmi különbség nincs ez és a hagyományos változat közt. Az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti a kettőt egymástól, az az ínybe/állcsontba helyezett műfoggyökér (implantátum) mérete.

 

Hogyan kell tisztítani a mini implantátumot?

Mi itt a Várfok Dental fogászat Székesfehérvárban azt valljuk, hogy az implantátumra helyezett fogak is ugyanolyan gondoskodást és tisztítást igényelnek, mint az eredeti fogak. Így naponta 2 fogmosást, 1 szájvízzel történő öblögetést, fogselyem használata javasolt és kiemelten fontosnak tartjuk a 6 havonta történő fogászati szűrést a fogak és az íny ép állapotának megőrzése érdekében.

 

Maradt még megválaszolatlan kérdés? Készséggel állunk rendelkezésére a székesfehérvári Várfok Dental fogászatban.Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.