Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Mikor NE moss fogat?

Mikor NE moss fogat? Köztudott, hogy vannak ételek és italok, amik után nem ajánlott fogat mosni. Jön a nyár, a finomabbnál finomabb gyümölcsök, a frissítő fröccs és üde borok időszaka. Csokorba szedtük, hogy mikor nem érdemes fogat mosni, mert ezzel többet ártunk a fogaknak.

Fogmosás

Kezdjük az alapokkal, hogyan és mivel érdemes fogat mosni? Általános probléma pácienseinknél, hogy nem tudják, pontosan milyen fogkefe ideális számukra a fogak és az íny megfelelő állapotának megőrzéséhez. Vannak egészen puha sörtéjű fogkefék, a sörték közt gumival ellátottak, cikk-cakkosak, kicsik és nagyok. A kínálat óriási, a fogápolás köré épített marketing hatalmas.

Fogkrémek terén sem jobb a helyzet: a vakító fehérséggel kecsegtető fogkrémektől kezdve a teljesen természetes anyagokból készültekig számtalan opció közül választhatunk. Általánosságban nehéz megmondani, hogy mi a legjobb, hiszen sok múlik a páciens fogazatán (kisebbek, vagy nagyobbak a fogai), az íny állapotán (elkezdődött-e már fölhúzódni az íny, van-e bármilyen ínygyulladás), hord-e bármilyen kiegészítőt (pl. fogszabályozó) és van-e bármilyen érzékenysége. A képlet tehát sokváltozós, egy dentálhigiénés kezelés során azonban meg lehet pontosan határozni, hogy a piacon kapható termékek közül melyik a legideálisabb.

 

A fogmosás módja egy külön posztot érdemel majd, így most csak röviden: arra érdemes figyelni, hogy körkörös mozdulatokkal, a fogkefét 45°-os szögben tartva mosd a fogaidat. Az elektromos fogkefék mozgását már kifejezetten így alakították ki, így ott elegendő a foghoz lágyan hozzá nyomni a sörtéket. Másik aranyszabály: ne nyomd. Nem egy leégett tepsit kell megtisztítanod, csupán a lepedékeket és ételmaradékokat kell eltávolítani a fogaidról. A lepedék pedig viszonylag puha, így semmi szükség rá, hogy erősen dörzsöld. Ez nemcsak fölösleges, de kimondottan káros is, hiszen az ilyen kemény súrolás roncsolja a fogzománcot és az ínyt is. Az íny pedig egy idő után lejjebb fog húzódni, amitől a rendkívül érzékeny és sérülékeny fognyak egyre nagyobb hányada marad csupaszon.

 

És jöjjön akkor a pácienseinktől legtöbbet felénk érkező kérdés a szájhigiénés tanácsadáskor: milyen ételek után NEM érdemes fogat mosni? A rövid válasz erre a kérdésre: a rendkívül savas ételek és italok fogyasztása után semmiféleképpen ne mossunk fogat. Ennek az az oka, hogy étkezés után a savak megtámadják a fogakat, válasz reakcióként a fogzománc mátrix felpuhul, hogy a rácsok között illetve a rácsokból ásványi anyagok oldódhassanak ki. Ha ekkor esünk neki a fogaknak a súroló hatású fogkefével és fogkrémmel, akkor magát a zománcot károsítjuk, ami elősegíti a hamarabbi fogszuvasodást.

Milyen ételek után ne mossunk fogat?

  • Gyümölcsök, főleg alma, narancs, eper.
  • Bor. És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra, tévhit, hogy csak vörösbor után ne mossunk fogat, hiszen a rozé és fehérbor is savas, azt követően sem érdemes egyből fogat mosni. Javít a helyzeten ha fröccsként, vízzel hígítva isszuk.
  • A saláták rendkívül egészségesek, az ecetes öntetek viszont (almaecet, borecet, stb.) ugyanúgy savas kémhatással bírnak, így a fent leírt reakciót fejtik ki a fogzománcon.
  • Érdemes figyelni a sportitalokra is, hiszen ezek a gyors só és ásványianyag tartalom miatt rendkívül savasak, így érdemes egy pohár vizet is inni utánuk, ezzel is csökkentve a száj savasságát.

Ezen ételek és italok fogyasztása után érdemes legalább 1 órát várni, míg kiegyenlítődik a száj sav-bázis egyensúlya és csak azt követően fogat mosni.

Szeretne többet megtudni a témáról? Kérjen időpontot szájhigiénés kezelésre.Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.