Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Inlay/Onlay - erre cseréld az amalgám tömésedet

Inlay/Onlay - erre cseréld az amalgám tömésedet Korábbi cikkünkben szót ejtettünk az amalgám tömésekről és arról, miként váltotta fel a mai modern esztétikai igényeket is figyelembe vevő fogorvoslásban az amalgám szerepét az esztétikus kompozit tömőanyag.
 
 

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt a kerémiaszemcsés anyagot nem tudjuk egészen nagy lyukak betömésére használni, mert tartósságát tekintve nem hozza ugyanazt az eredményt, mint a korábbi amalgám tömések.

Ha a fog már annyira szuvas, hogy a károsodott részek eltávolításakor túlságosan nagy üreg keletkezik, a túl nagy üregben pedig a tömést nem lehet megfelelően rögzíteni, fennáll a kiesés veszélye. Ilyenkor a szuvasodás az íny alá is terjedhet, ahol már a fogtömés nem alkalmazható, ezáltal másodlagos szuvasodás alakulhat ki. Ilyen esetekben INLAY-t vagy ONLAY-t használunk.  

Ez egy olyan különleges fogászati eljárás, melynek során a tömést nem a fogorvos alakítja ki a rendelőben a fogfúrás után, hanem lenyomatot vesz, és ez alapján a fogtechnikus készíti el, hasonlóan egy héjhoz, vagy koronához. Az elkészült tömés formájú apró fogpótlás darabka a következő alkalommal a rendelőben kerül beragasztásra.

Az inlay és onlay közt az egyedüli különbséget a mérete adja. Az inlay esetében a fog üregét töltjük csak fel, míg az onlay tömésre akkor kerül sor, ha a fog károsodása érinti a fog felszínét is.

 

Az inlay/onlay előnye:

 

  • tartós megoldást nyújt a szuvasodott fogak helyreállítására
  • teljesen személyre szabott, így 100% pontosan illeszkedik
  • a fog színével 100%-ban megegyező színben kerül kialakításra, így rendkívül esztétikus
  • nagyon pontosan illeszkedik a foghoz, így a másodlagos szuvasodás sokkal kisebb eséllyel alakul ki
  • képes megvédeni az épen maradt fogszöveteket
  • a fog eredeti alakja visszaállítható
  • biztonságosan rögzíthető nagyobb lyukakba is

 

Az inlay/onlay hátránya:

 

  • nem történik meg a szuvas fog helyreállítása 1 lépésben, minimum 2 alkalommal kell fogorvoshoz menni a kezelés befejezése érdekében
  • költségesebb eljárás, mint a korábbi amalgám tömések

Mint láthatjátok, ma már számos lehetőség van az enyhén, vagy akár erősebben szuvasodott fogak helyreállítására, vagy akár a korábbi amalgám tömések kicserélésére. Az amalgám egyre jobban háttérbe szorult, helyét átvették a modernebb technikák, hiszen akárcsak az orvostudomány, a fogászat is folyamatosan fejlődik. Fontos, hogy a fogászati beavatkozások mindegyike egy megtérülő befektetés, hiszen egy jó fogorvos keze által visszanyerhetők a fogak épsége, ezáltal a szép és egészséges mosoly.Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.