Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Fogfájás nyaralás alatt. Mit tegyél, hogy túléld?

Fogfájás nyaralás alatt. Mit tegyél, hogy túléld? Egy kedves pácienssel nosztalgiáztunk a napokban. Elmondása szerint annak idején ő olyan bátor kisgyerek volt, hogy magától elment fogorvoshoz, ha meglepte a fogfájás. Különös tekintettel ünnepek és nyaralás előtt, amikor jó darabig el sem érhető egy fogorvos sem.

Valóban ritka az ilyen, legalább félig tudatos páciens, pláne kisgyerek korban. Azért mondom, hogy félig tudatos, mert a teljesen tudatos páciensek félévente ellátogatnak ingyenes kontroll vizsgálatra, hogy el se jussanak a fogfájás stádiumáig.

 

Kisgyerekeknél különösen fontos arra figyelni, hogy még a fájdalom jelentkezése előtt eljöjjenek el 1-2 alkalommal, hogy a gyerekek barátkozhassanak a környezettel. Imádnak ilyenkor liftezni kicsit, megfogni a fúrót, fújni a levegőt.

 

Többféle fogfájás létezik. Apropó fogfájás: bizonyított tény, hogy az agy és az idegrendszer számára a második legnehezebben kezelhető fájdalom a fogfájás (első a szülés).

 

Melyik fogfájásnak mik a jellemzői és mik a azok a problémák, melyek következménye fogfájás?

  1. Fogszuvasodás

Az olyan mértékű fogszuvasodás, ami már olyan mély, ami tulajdonképpen a fogbelet eléri és ez amellett, hogy fájdalmat okoz, hideg- meleg érzékenységet és, vagy ráharapási érzékenységet is kivált. Esetleg eljuthat odáig is a foggyulladás, hogy egészen begyullad a páciensnek az arca. Tehát egy arcduzzanatot okoz. Nagyon komoly esetben lehet nyirokcsomó duzzanat, láz, hőemelkedés, tehát egyéb szisztémás panaszok is.

 

Magyarország jellemzően elég rossz helyen áll Európában fogszuvasodás tekintetében. Székesfehérvári fogászati klinikánkon azt tapasztaljuk, hogy az ünnepek (karácsony, húsvét, nyári szabadságolások) előtti időszak mindig telítettebb,  nagyon sok páciensünk van, akik pont emiatt, hogy ne az ünnepek alatt fájduljon meg a foguk, inkább előtte keresik fel a Várfok Dentált.

 

Egyébként van városi ügyelet is a TB finanszírozott ellátás keretein belül, illetve vannak magánorvosi ügyeletek is, ahova ünnepek alatt is mehetnek a páciensek.

 

Fogszuvasodásnál előfordulhat, hogy kevésbé észrevehető. Egy konkrét eset: a páciens fogában nem volt egy nagy lyuk, ami a fogában tátongott volna, hanem elkezdődött a felszínről egy kis szuvasodás, ami később a fog mélyére terjedt. Egy üreg képződés elkezdődött, de igazából ez a mélyben csúcsosodott ki.

 

A rendszeres kontroll mellett elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia (rendszeres fogmosás, fogselyem és szájvíz használata).

Milyen módon, milyen formában és hogyan tisztítsuk fogainkat, hogy megelőzzük a fogszuvasodást?

A hangsúly nem azon van, hogy sokat kell mosni, mert ezt is túlzásba lehet vinni. A technikákkal lehet variálni, hogy kinek milyen eltérése, problémája van. Teljesen alap dolog az, hogy veszünk egy szenzitív vagy szoft, tehát egy puha sörtéjű fogkefét és ezzel tisztítjuk a fogainkat. Fontos, hogy minden fog minden felszínét meg kell tisztítani, amibe a fogközök is beletartoznak. Itt viszont előfordul, hogy egyes fogakhoz nem férünk hozzá teljes mértékben a fogkefék sörtéivel, ezért szoktuk javasolni a teljesen ép fogazatú pácienseknél a fogselyem használatát. Ezt szerencsére egyre többen használják a mindennapok során. Előfordul, hogy kifogásként halljuk a fogselyem használatával kapcsolatban, hogy időigényes, fájdalmas (ha nem megfelelően használják), megsértik vele a fogínyt és ilyenkor abba is szokták hagyni a használatát. Érdemes akár dentálhigiénikus tanácsot kérni, szívesen megmutatjuk egy pár perc alatt meg lehet tanulni.

fogfájás

2. A következő kellemetlen fájdalom a fogbél gyulladás

Ha a szuvasodás egy olyan mértéket ér el, hogy már tulajdonképpen az idegcsatornák közelébe kerül, akkor begyulladhat a fogbél. Tehát irritációt okoz, ahol ugye erek vannak, ahol a vérátáramlás fog megnövekedni, emiatt érezhet lüktető fájdalmat a páciens,  illetve fokozottabb érzékenységet, akár rágásra, akár hidegre-melegre. Ennek csillapítására sajnos otthoni módszer nincs, maximum fájdalomcsillapítót lehet bevenni, ami ideig-óráig hatásos. Érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni, mert ilyenkor nagyon sokszor a gyökérkezelés nyújt csak megoldást.

 

Több páciensünk és számolt már be arról, hogy fájt, fájt, fájt, aztán egyszer csak elmúlt. “És akkor azt hittem, hogy meg is gyógyult a fog, nincs semmi baj”. Ez azonban sajnos nem így működik, sőt, olyan mértékű lesz az irritáció, hogy a fog egyszerűen úgymond feladja, elhal és ilyenkor megszűnik a vérátáramlás a fogban és tulajdonképpen egy, a szervezettől elzárt terület jön létre, ahova beáramolhatnak a baktériumok. Ilyen esetben a fogbél elhalás már azt okozza, amit az előbb is említettünk, hogy akár egy arcduzzanat, egy fogon kívüli gyulladás, hőemelkedés, láz, nyirokcsomó duzzanat alakul ki belőle.

 

Visszatérve a címhez, ha nyaralás alatt jelentkezik a fájdalom, mindössze annyit tudunk tenni, hogy megfelelően kitisztítjuk a fogat fogkefe, fogkrém, fogselyem és szájvíz segítségével, szükség esetén fájdalomcsillapítót szedünk és amint lehet elmegyünk fogorvoshoz a probléma kezelése végett.

 

A nem egészséges fogazat gyakorlatilag az egész szervezetre hatást gyakorol és rengeteg egyéb problémát okozhat. Foglaljon időpontot székesfehérvári fogászati klinikánkon és előzze meg a komolyabb problémát!

 


Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.