Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Nyár jeges kávé és fagyi nélkül? Így szüntesd meg a fogérzékenységet!

Nyár jeges kávé és fagyi nélkül? Így szüntesd meg a fogérzékenységet! Sós karamellás fagyi hatalmas karamell darabokkal, dupla csokis-karamellás magnum, aminek a külső máza olyan hideg és ropogós, hogy szinte te is azt a pattanó hangot hallod, amit a reklámban szimulálnak, vagy egy zamataiban is szomjoltó és hűsítő citrom fagyi. Hm… Vagy hogy neked erről mind le kell mondanod, mert már csak a hidegre gondolva is érzed a fogadba nyilalló éles fájdalmat? Így jártál… Vagy inkább mégsem, segítünk, hogy mit csinálj, hogy megszűnjön a fogérzékenységed!

Mi okozza a fogérzékenységet?

A fogak hidegre, vagy esetleg a túl savas italokra (almalé, narancslé) való túlérzékenységéért alapvetően a fognyak felel. A fognyak akkor válik védtelenné, ha az íny visszahúzódik. Mégpedig azért, mert a fognyakon nincs zománc, így az ott található apróbb kis csatornák, mikroidegvégződések szabadon maradnak és minden kisebb behatásra (például a túl hideg italokra) fájdalomérzetet közvetítenek az agy felé. Sokan nem foglalkoznak vele, hiszen könnyen jön, könnyen megy: jellemző erre a fájdalomtípusra, hogy egy másodperc alatt tombol majd teljesen megszűnik.

Az ínyvisszahúzódást onnan is könnyen fel lehet ismerni, hogy a felszabadult, zománccal nem fedett fognyaki terület kevésbé ellanálló a fogmosásnak (erős dörzsölés hatására még jobban visszahúzódik az íny) és a fogszuvasodásnak (látványos tünete az ék alakú kopás, amit nehéz tisztítani és könnyne beleragadnak a ételmaradékok.

Megoldás a fogérzékenységre

Nóri, a recepciós kollégánk tavaly óta sokszor szenvedett a fogérzékenység okozta fájdalomtól. Egy dentálhigiénés tanácsadás azonban rengeteget tud segíteni abban, hogy kiderüljön mi a fogérzékenység oka és megoldást is adjunk rá.

A fogérzékenység megszüntethető - 3 lépésben

  1. lépés: előzőleg említettük, hogy a fognyak akkor bukkan elő, amikor az íny visszahúzódik. Ezt a folyamatot könnyen megakadályozhatod akár a helyes fogmosási rutinnal. Fontos, hogy a fogkefével ne vadul súrold a fogaidat, hanem egyenletes, inkább söprögető mozgásokkal tisztítsd a felületét és a fogközöket egyaránt. Az íny könnyen vérezhet, megsérülhet és visszahúzódhat a túlságosan erős sikálás következtében. .
  2. lépés: a megfelelő fogkrém kiválasztása és rendszeres használata. Szerencsére már minden boltban találsz olyan fogkrémeket, amik kifejezetten a fogérzékenység megszüntetésére fejlesztettek ki, magas fluorid és kalcium tartalommal. Ezek segítségével napi kétszeri fogmosással enyhíthető a fognyaki érzékenység.
  3. lépés: ecsetelés. Ha a fentiek nem segítenek, akkor jön a leggyorsabb és vitathatatlanul a leghatékonyabb megoldás, az orvosi rendelőben végzett ecsetelés. A kezelés során első lépésben eltávolítjuk a fogakra rakódott fogkövet. Még a legjobb szájhigiénia mellett is keletkezik fogkő, emiatt is kiemelkedően fontos a rendszeres fogászati állapotfelmérés és szükség esetén a Fogkőeltávolítás. A fogkőeltávolítás folyamatáról itt írtunk bővebben. A fogkőeltávolítás után dentálhigiénés kollégánk, Borbély Judit, egy különleges, kalciumot és fluoridot tartalmazó készítménnyel leecseteli a szabadon lévő fognyakakat. Ez az anyag nyál hatására megköt és pár óra múlva tökéletes védelmet nyújt. A kezelés hatása hosszú távú: a védőanyag akár egy évig is kitart. Amennyiben továbbra is jelentkezik a fájdalom, az ecsetelés megismételhető. A kezelés természetesen nem fáj.


    A fogak túlérzékenysége alaposan megkeserítheti mindennapokat, főleg a nyári időszakban, de szerencsére a probléma idővel és helyes szájhigiéniás szokásokkal enyhíthető vagy akár teljesen megszüntethető.

    Maradt még benned kérdés? Kérj Juditohoz időpontot szájhigiéniai tanácsadásra és egy 30 perces konzultáció keretében szívesen válaszol minden kérdésedre. Időpontfoglalás: 06 30 700 8469!Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.