Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Cukorbombák nyáron - így vigyázz a fogaidra!

Cukorbombák nyáron - így vigyázz a fogaidra! Itt a nyááár! Rengeteg fesztivál, túra, szabadtéri program és strandolás vár ránk, ahol legyünk őszinték, könnyedén ellazulunk, egy-egy fagyi a gyerekeknek, felnőtteknek egy jó hideg sör, vagy fröccs is becsúszik, a fesztiválok hevében pedig kevésbé figyelünk oda, hogy mit eszünk és mikor mosunk fogat: gyorskaják széles választéka, lángos, pizza… És mindez így van jól, a nyár erről szól, mindenkinek jár egy kis szabadság. De azért, hogy a szakmánknál maradjunk;), adunk pár hasznos tanácsot, hogy mikre figyelj leginkább, hogy a fogaid se bánják a nyári hedonista kilengéseket.

Nyári cukorbombák - jönnek a számok

A szezonális gyümölcsök, jégkrémek, illetve fesztiválos gyorskaják, vattacukor mára már a nyaralás szimbólumai lettek, de sajnos fogaink ellenségei is. Tudtad például, hogy mennyi cukor van egy-egy nyári sláger italban, ételben? Segítünk: a kis dobozos kólában például 37 gramm, egy citromos sörben 29 gramm, 500 ml jeges teában átlagosan 22,5 gramm hozzáadott cukor található. S akkor még a fagyikról és jégkrémekről nem is volt szó: egy gombócban 9, 20 dkg jégkrémben pedig 25 gramm cukor van. Ez önmagában nem hangzik soknak, de egy átlagos termetű felnőtt számára 50 gramm cukor a maximálisan ajánlott napi fogyasztás, hogy egészségét (beleértve fogai egészségét is) megőrizze!

A pizza is roncsol, még ha nem is cukros!

A fogszuvasodás több tényező miatt is kialakulhat, ezek közül az egyik a szénhidrátokban, savakban gazdag étrend. A különböző szénsavas, cukros vagy alkoholtartalmú italokban, gyors ételekben sok a szénhidrát és a sav, ami kedvez a baktériumoknak, melyek a fogak felszínén telepednek meg és elősegítik a szuvasodás mellett a fogkőképződést is. Ezek a baktériumok pedig nemcsak különböző fertőzések melegágyai lehetnek, de a fogzománcot is megtámadhatják és leépíthetik. Nem segít az sem, ha “kíméletesen”, lassan szürcsöljük például az alkoholos söröket: minél tovább maradnak a szánkban ezek a savak, annál erősebben roncsolják a fogzománcot.

Mosd a fogaidat okosan

Fontos tehát odafigyelned étrendedre és mint mindig, ne hanyagold el a rendszeres fogmosást sem (vigyázz mikor mosol fogat!), hiszen a fogaid közé ragadt ételmaradék is elősegíti a szuvasodást. Ha esetleg fogszabályozód van, akkor még nagyobb odafigyeléssel mosd a fogadat, hiszen az brackettek és az ív környékéről sokkal nehezebb eltüntetni a maradékot. Amennyiben láthatatlan fogszabályozó készüléked van, ne feledd, csak vizet szabad inni, minden más jöhet, de csak a sínek nélkül! Ezután, a sínek visszahelyezése előtt pedig szintén fontos az alapos fogmosás.

A gyerekekre még jobban figyelj oda

Apropó, az aprók fogmosása. Az esti játék és/ vagy egész napos strandolás után könnyen megfeledkezhetsz a gyermekek napi kétszeri fogmosásáról, pedig ebben a korban kifejezetten fontos az ép fogak megőrzése. Bár ugyan még tejfogakról van szó, azok kímélése és megóvása ugyanolyan fontos, mint a későbbi csontfogaké. Azok fejlődése, vagy éppen károsodása ugyanis komoly hatással van a maradandó fogak állapotára.

+1 tipp: barna bőrhöz dukálnak a vakítóan fehér fogak!

Az egészséges, fehér mosoly a nyár kezdetével még inkább előtérbe kerül, hiszen minél barnább vagy, annál szebben villan a mosolyod. Rendelőnkben lézeres fogfehérítést végzünk, melynek előfeltétele a teljes körű állapotfelmérés és fogkőeltávolítás.

Borbély Judit vagyok, a Várfok Dental dentálhigiénikusa.


Borbély Judit dentálhigiénikus Ha fogfehérítést, vagy fogkőeltávolítást szeretnél, fordulj hozzám bizalommal. Ne feledd, a rendszeres és helyes fogmosás, illetve legalább évente egyszeri általános fogászati ellenőrzés szinte biztos kombinációja annak, hogy fogaid épek és egészségesek maradjanak nyáron is.Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.