Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Érdemes eltávolítani a bölcsességfogat vagy sem?

Érdemes eltávolítani a bölcsességfogat vagy sem? Szinte heti rendszerességgel vannak páciensek, akiket tovább kell küldenie Kolarovszki Béla doktor úrhoz, aki a szájsebész specialistánk, ugyanis benőtt, vagy át sem tört bölcsességfogak szájsebészeti úton történő eltávolítására van szükség.
 

A bölcsességfog eltávolítás Székesfehérvár szívében lévő fogászatunk tapasztalatai alapján is, gyakran az egészséges fogazatú páciensek esetében is érdemes a későbbi panaszok elkerülése érdekében, figyelve azok növekedését.

Problémát okozhat ugyanis, ha nem megfelelő irányban, részlegesen nőnek ki, vagy ha egyszerre bújnak elő az ínyből. Az is gyakran előfordul, hogy bár a fogak teljesen egészségesek, az állcsontban nincs számukra elegendő hely, ezáltal torlódást, feszítést, szuvasodást de akár gyulladást, sőt a csont felszívódását is előidézhetik. 

Volt egy nagyon érdekes, problémás esetünk a közelmúltban, amikor sem az általános orvosok, sem a páciens nem gondolt arra, hogy a bölcsességfog okozza a problémáját és szájsebészeti műtétre lesz szükség. Nagyon látványos tünete volt, ugyanis a 30-as évei elején járó férfi páciensünk elkezdett erősen kopaszodni. Szinte egyik hónapról a másikra szemmel látható mértékben vesztette el a hajának jelentős részét. Először nem gondoltuk, hogy fogsora és a hajhullás között kapcsolat lehet.

Volt mindenféle kivizsgáláson, amiken mindent rendben találtak, így végül a háziorvos egy fogorvosi vizsgálatot javasolt, amit székesfehérvári fogászatunban tett meg. Az általános állapotfelmérésen nem találtunk semmilyen arra utaló jelet, hogy gond lenne a fogaival, azonban a teljes kórkép érdekében mindig javaslunk egy panoráma röntgen felvétel készítést.  A röntgen segítségével, többek közt megállapítható a bölcsességfog pontos elhelyezkedése és a környezethez való viszonyulása, akkor is, ha az nem törte át az ínyt.
 

A páciens esetében a röntgen felvétel egyértelműen kimutatta, hogy a bölcsességfog rossz irányba nő, olyannyira, hogy egy ciszta kialakulását is előidézte az állkapocsban. Ez már egy komplikáltabb eset volt, melyet minden esetben kizárólag szájsebész szakorvosunk tud megfelelően kezelni székesfehérvári fogászatunkban.

Abban az esetben, ha a bölcsességfog körül gyulladás van (ezt érzékeli is a páciens, hiszen fáj), első körben antibiotikumos kezelést kell végeznünk, amíg a gyulladás elmúlik. Sok esetben a leggyorsabb eredményt (a fájdalom elmúlását és a gyulladás csökkentését) egy ínytisztítással kezdjük, hogy sterilizáljuk a fog körüli részt, majd ezt követi az antibiotikumos kezelés.

Páciensünknél egy összetettebb kezelési tervet kellett felállítanunk, melyben első lépésként a bölcsességfogat távolítottuk el bölcsességfog műtéten keresztül, majd egy komplikáltabb műtét során a cisztát is. Ez utóbbiról egy későbbi blog bejegyzésben részletesen is beszámolunk majd.

A bölcsességfog eltávolítása, vagyis a bölcsesséfog műtét minden 7. pácienst érinti, ezért nem érdemes sokáig várni vele. Ha 6 havonta elmegyünk rendszeres fogászati szűrésre, ezek a problémák észrevehetők és időben kezelhetők. A begyulladt bölcsességfogat pedig érdemesebb minél hamarabb kihúzni, hogy egyrészt ne okozzon a jövőben több gyulladást, másrészt pedig ne befolyásolja a többi fog helyzetét és épségét.
 

Fáj, összetorlódott, vagy szuvas a foga? Ne feledje, ha időben kezelteti, még meg tudja menteni fogait. Székesfehérvári fogászatunkban fogmegtartó- és fogszabályozó kezelések, fogpótlások és szájsebészeti esetek teljes kezelését végezzük. Kérjen időpontot az info@varfokdental.huSzékesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.