Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

Arcesztétika porcelán héjakkal – avagy hogyan lesz a réses fogazatból hollywood-i mosoly?

Arcesztétika porcelán héjakkal – avagy hogyan lesz a réses fogazatból hollywood-i mosoly? Vajon mitől látunk szépnek egy emberi arcot? A kérdésre a biológusokon át a filozófusokon keresztül a művészettörténészekig számos tudományág és szakma képviselői próbáltak már választ találni. A történelem során a szépségideál folyamatosan változott, hol a darázsderék, hol a cingár test, hol a csontos arc, hol a pirospozsga volt a divat.

Milyen a szép fogazat?

Természetesen egyéni preferenciáink nagyban befolyásolják, hogy mit látunk szépnek. A napokban volt egy páciensünk, akinek szinte tökéletes volt minden egyes foga, mégis fogszabályozó kezelést kezdtünk el nála, hogy azt a minimális hibát is javítsuk, ami őt zavarta a szemfogában. Másokat egy nagyobb torlódás sem zavar, azt tekinti a szexepilének. 

Szépnek láthatjuk az aszimmetrikusat is, ha az egy általunk szeretett személyhez tartozik, és divattá válhat a szabálytalanság, ha egy bálványozott híresség karakteréhez kapcsolódik a fejünkben. 

Ha azonban lehámozzuk a személyes érintettség rétegeit, és most csak a fogazatot vizsgáljuk, azt találjuk, hogy szépnek a viszonylag szimmetrikus, szépen ívelt fogazatot látjuk, melyben a fogak nem torlódottak, de nem is találhatók közöttük rések, méretük pedig viszonylag egyforma.

De ez -valljuk meg őszintén- igen keveseknek adatik meg magától. A különböző kisebb-nagyobb szépséghibák között leggyakrabban torlódott fogakkal találkozhatunk, de nem ritka a réses fogazat sem. Megoldást szerencsére mindkét esetre kínál a mai fogorvoslás.

Milyen lehetőségek vannak a réses fogazat esztétikai kezelésére?

A fogak között látszó rések oka rendszerint a fogak és az állcsont méretének arányaiban keresendő. Ha a fogak relatív kis méretűek az állcsonthoz képest, vagy a fogazat már hiányos, a meglévő fogaknak lehetőségük van egymáshoz képest lazán elhelyezkedni. A fölső nagymetszők közötti jellegzetes réseket pedig általában az ajakfék letapadása okozza.

A kezelés során vagy a fogak pozícióján változtatunk az állcsonton belül fogszabályozással, vagy maguknak az egyes fogaknak a formáján, méretén alakíthatunk porcelán héjak segítségével

De mik azok a fogászati héjak egyáltalán?

A fogászati héjak leheletvékony lemezkék a fogak ajak felőli felszínére rögzítve. Készülhetnek ún. direkt módon, azaz a páciens jelenlétében, szájban dolgozva ki őket képlékeny, fényre kötő anyagból. Ez a procedura annak ellenére, hogy hosszadalmas -esetenként másfél óra is lehet- azonnali eredményt ad. Tehát például egy fogszabályozó levétel után az elülső fogak szín, vagy alakbeli korrekcióját elvégezve rögtön kész mosollyal távozhat a páciens.

Ezen kívül igazán  tartós és gyönyörű végeredményt a fogtechnikában készülő indirekt porcelán héjakkal is el lehet érni. Ennél az eljárásnál a rendelőben készült lenyomat alapján dolgozik a technikus és egy második ülés alkalmával kerül beragasztásra a kész fogmű.

A héjak készítéséhez a fogak külső felszínéből egy leheletvékony réteg elcsiszolával alakítjuk ki a készülő héj helyét. Összehasonlítva a koronákkal, ahol a foganyagból viszonylag nagy mennyiséget szükséges eltávolítani, a héjak ennek csupán töredékét követelik meg, így a saját foganyag szinte teljes egészében megőrizhető.

Korona készítése enyhe esztétikai indokból nem javasolt, csupán erősen destruált, nagy kiterjedésű szuvasodás vagy tömés esetén, így a héj nem alternativája a koronának. Egyéni vizsgálat és röntgen felvétel alapján dönti el a kezelőorvos a pácienssel egyeztetve, hogy adott esetben mi a legjobb megoldás.

Milyen esetekben nyújt megoldást a héj fogaid széppé varázsolására? 

  • Ha fogaid között rések találhatók, Te pedig egybefüggő, szabályos fogakra vágysz.
  • Ha fogaidat túl kicsinek találod, és szebbnek látnád magad valamivel nagyobb fogakkal.
  • Ha nem tetszik a fogaid formája, és ha tehetnéd, újraterveznéd őket.
  • Ha a fogaid élei lekoptak, és szeretnéd helyreállítani, megfiatalítani a mosolyodat.
  • Ha valamely fogadról lepattant egy kis darab, és erre tartós megoldást keresel.
  • Ha a fogaid színét Te magad akarod megválasztani.
  • Ha rövid idő alatt szeretnél szuperlátványos változást elérni.
  • Ha szeretnéd előre látni a végeredményt, még mielőtt egyáltalán döntést hoznál a kezelésről.
  • Ha olyan fogakra vágysz, mint a képernyőn szereplő hírességeké!

Van még kérdésed?

Dr. Bakonyi Panna vagyok, a Várfok Dental fogorvosa. Amennyiben van még kérdésed a fogpótlásokkal, vagy kifejezetten a gyönyörű kerámia héjakkal kapcsolatban, várlak szeretettel egy konzultációra, ahol személyre szabottan mindent átbeszélünk. 

Ismerd meg rendelőnket és a csapatot. Rendelőnket úgy alakítottuk ki, hogy minden fogászati kezelést helyben el tudjunk végezni. Maximális szakmai hozzáértéssel és felszerelt gépparkkal várunk kényelmes, minden igényt kielégítő rendelőnkben.

Dr. Bakonyi Panna fogorvos Székesfehérvár


Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.