Blog

Kérjen Időpontot

Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.

Elfogadom, hogy a Várfok Dental emailben információkat küldjön számomra.

A fogkő eltávolításról

A fogkő eltávolításról Kell-e fogkövet leszedni vagy sem? Milyen gyakran érdemes fogkövet leszedetni? Hogy néz ki a fogkő, honnan tudod, hogy a te fogaidon van, vagy nincs?

A fogkő témakört érintő kérdések sorát kaptunk pácienseinktől, miután bemutattuk a csapatunkhoz frissen csatlakozott Borbély Judit dentálhigiénikusunkat.

Kezdjük ott, hogy Judit, mint dentálhigiénikus és a fogkő, mint fogászati probléma ott találkoznak, hogy egy teljes szolgáltatási palettát lefedő fogászati rendelőben a fogkőleszedést a dentálhigiénikusok végzik. Csakúgy, mint a fogfehérítést, a fogínygyulladás kezelését és a szájápolási tanácsadást.

Alapok: mi a fogkő?

A fogkő nem más, mint elmeszesedett lepedék. A lepedék pedig értelemszerűen étkezéssel kerül a fogakra. Azért fontos étkezés után fogat mosni, mert 20 perc elteltével beindul a lepedékképződés, ami idővel fogkővé alakul. Ez alól a szabály alól van 1-2 kivétel, ebben a cikkben írtunk arról, hogy mikor NE moss fogat.

Hogy néz ki a fogkő?

Fogkő leggyakrabban az alsó metszőfogak nyelv felé néző felszínén és a felső őrlőfogak külső felszínén keletkezik. Színe alapvetően sárgás, de könnyen elszínezhetik a színező ételek és italok (kávé, cékla, tea, stb.)
Még a legmegfelelőbb szájhigiénia mellett is keletkezik fogkő, emiatt is kiemelkedően fontos a rendszeres fogászati állapotfelmérés és szükség esetén a Fogkőeltávolítás. Fogkőeltávolítás

Amellett, hogy csúnya, rengeteg baktériumot is tartalmaz a fogkő, ezáltal előidézhet fogszuvasodást, vagy fogágy betegségeket. Rendezetlen, torlódott fogak esetén a fogkő is hatványozottan jelentkezik.

A fogkő csúnya, szuvasodást okozhat és ráadásul a legtöbb esetben ez felel a kellemetlen szájszagért is.

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

A fogkőleszedés 3 lépésből áll:
  1. depurálás
  2. homokfúvás
  3. polírozás

Depuráláskor ultrahangos készülék segítségével fogról fogra haladunk és eltávolítjuk a fogkő nagy részét.
Intraorális homokfúvás alatt ne gondolj semmi hókuszpókuszra. Ez egy szuper hatékony, legapróbb résekbe is bejutó eljárás, mely során nagynyomású vízsugárral igen finom homokszemcséket (ami Ca-bikarbonát és Na-bikarbonát-oldat) fújunk a fogfelszínre. Ez a megoldás azért szuper, mert a nehezen megközelíthető behúzódásokat és barázdákat is tökéletesen ki tudjuk így tisztítani. Nemcsak esztétikailag lesz szebb a fogad, hanem az állapotát is tovább épen tudjuk így tartani.

Polírozással pedig tökéletesítjük az előző két lépést, polírozó kefével és pasztával tesszük még simábbá és tisztábbá a fogakat.

A fogkőleszedés nem fáj, 2-3 órával a kezelés után már étkezhetsz is. Fontos viszont, hogy ha sok kávét vagy teát iszol, vagy fogszabályozód van és nem férsz hozzá a fogaidhoz megfelelően fogmosáskor, akkor 3-6 havonta érdemes eljönnöd Judithoz.Székesfehérvári
fogászati
rendelőnkről

980
sikeres fogászati kezelés idén
316
páciens
83
fogszabályozó kezelés
28
év összesített fogorvosi tapasztalat
Javaslatok, hibajelentés
Az Ön véleménye kiemelten fontos a számunkra, ezért kérjük, amennyiben bármilyen észrevétele van a honlappal kapcsolatban, küldjön üzenetet a következő címre: Hibajelentés Várfok Dental. Köszönjük.