Bölcsességfog és fogágy körüli gyulladások kezelése

Előzőleg végig vettük a leggyakoribb fog eredetű gyulladásokat, most következzenek a fogágy eredetű gyulladások.

Fogágynak nevezzük azt, ami körülveszi a fogainkat, íny és csontszövet, valamint rögzítő rostok(ligamentumok), amik stabilizálják a fogainkat a helyükön. Ezen területek is meg tudnak betegedni. Itt is a nem megfelelő szájhigiéné a fő kiváltó ok, ugyanis a legtöbb fogágy eredetű problémát a dentális plakk (lepedék), illetve a fogkő okozza.

Amennyiben a fogak felszínén, nagyrészt az ínyhez közel lepedék, valamint fogkő réteg tud kialakulni, és hosszas időn át nem kerül eltávolításra, a felrakódásokban jelen lévő baktérium kolonia megkezdi a fertőzést.

A legelső tünete ennek, amikor a hozzá legközelebb eső ínyszövet gyulladásba kerül, és érzékenységgel, heves vérzéssel, és sötétvöröses ínyduzzanattal reagál a szervezet. Ilyenkor már javasolt a kezelő orvos vagy a dentálhigiénikus felkeresése, akik fogmosási tanácsadással és szükség esetén fogkőeltávolítással segítenek elmulasztani az ínygyulladást (gingivitist).

Hosszantartó esetben ez a gyulladás az ínyen túlterjed és az alatta lévő csontszövetet károsítja. Ilyenkor tapasztalható a fogak körüli íny visszahúzódása, a fog és az íny között tasakok kialakulása. Előrehaladott esetben mozgathatóvá válnak a fogak, és fogeltávolításra is sor kerülhet vagy súlyos esetben ki is eshet magától. Ezt nevezzük fogágybetegségnek (parodontitis).

Persze utóbbi esetben a rossz szájhigiéné mellé más kiváltó okok is társulnak. Ilyen lehet a stresszes életmód, dohányzás, genetikai tényezők, hiányos fogazat és ebből adódóan a fogazat túlterhelése, csak hogy párat említsünk.

Ezen fogágybetegségek a jelen helyzetben minisztériumi rendelet miatt nem igazán kezelhetőek, ugyanis a kezelésekhez szükséges fogkőeltávolítást ultrahangos depurátorral végezzük, amely működés közben vízpermetet generál. A fokozott járványügyi helyzetben ezen aeroszol képző készülékek használatát megtiltották. Azonban fokozott fogmosással, klórhexidin tartalmú szájöblögető (Corsodyl, Curasept) használatával, némileg kordában tarthatóak ezen állapotok.

Egy külön kiemelendő kórkép viszont van, ami igen megtudja keseríteni az ember mindennapjait. Az elő nem bújt, vagy félig előbújt bölcsességfogak körülötti ínyszövet is gyakorta gyullad be. Ennek az oka, hogy a bölcsességfogak helye elég nehezen tisztítható területek közé tartoznak, emiatt a lepedék megtapad, és a lepedékben lévő baktériumok gyulladást okoznak. A lokális fájdalmon kívül akár egész állkapocsba vagy fülbe kisugárzó kellemetlen érzés, valamint szájzár, és arcduzzanat is kialakulhat. Utóbbi tünetek megjelenésekor javasolt minél hamarabb fogorvoshoz fordulni!

Először a gyulladást antibiotikummal, és a fertőzött terület átmosásával, átöblítésével kezeljük. Hosszabb távon ilyen problémát okozó fogak eltávolítását szoktuk javasolni.

Amennyiben bölcsességfog körül erős fájdalmat érez, mindenképpen javasoljuk egy telefonos konzultációt követően fogászati sürgősségi ellátó hely felkeresését, ugyanis ez egy olyan probléma, amit gyógyszeresen és helyi fertőtlenítéssel nagy százalékban orvosolható.

Sürrgősségi fogászat Székesfehérvár szívében
Ezekben a kezelésekben mi is itt vagyunk, segítünk pácienseinknek. Maximális fertőtlenítés és védőfelszerelés mellett fogadjuk Önöket. A probléma feltérképezése és időpontegyeztetés céljából keressen minket először telefonon, vagy emailben és amint tudunk, időpontot biztosítunk rendelőnkben. Fontosnak tartjuk, hogy ilyen helyzetben se hagyjuk magukra pácienseinket.